Pracownice ZPD w Zwoleniu

Fotografia przedstawia pracownice zwoleńskiego Zakładu Produkcji Drobiu w czasie pracy.

Zdjęcie zostało wykonane na potrzeby prasy. Na odwrociu znajduje się następujący opis:

Zwoleński “Drobiarz” jest największym w kraju producentem przetworów drobiarskich. Produkuje się tutaj cały asortyment doskonałych wędlin począwszy od szynek, poprzez polędwicę, kiełbasy: radomską i zwoleńską, salceson, a także wiele konserw. Roczna produkcja tego niewielkiego zakładu przetwórczego wynosi 900 ton wyrobów (wędlin i konserw), przeznaczonych na zaopatrzenie krajowego rynku. Drobiowe wędliny ze Zwolenia, poszukiwane są przez wielu krajowych odbiorców, ciesząc się zasłużoną sławą tak dla walorów smakowych, jak i trwałości ich przechowywania. Funkcjonujący od 4 lat zwoleński “Drobiarz” od samego początku działał na własnym rozrachunku, a słowo dotacja (choć to wyroby mięsne, gdzie indziej dotowane) jest tutaj słowem nieznanym. Dzięki dobrej organizacji pracy i jeszcze lepszej gospodarności “Drobiarz” osiąga bardzo dobre wyniki finansowe, wpływające nie tylko na zarobki zatrudnionych, ale także i cenę wyrobów, które są dziś tańsze od wolnorynkowych wiejskich. Dzięki ludziom, którzy przed czterema laty podjęli odważną decyzję powołania zakładu przetwórstwa drobiarskiego, można dziś choć w części łagodzić trudności mięsne na rynku.